Loading...

Slaapmanagement

Binnen de kinesitherapie is er steeds meer aandacht voor de levensstijl van de patiënt en de invloed hiervan op de behandeling. Binnen IMPAKT hechten wij als kinesitherapeut niet enkel belang aan de begeleiding op fysiek vlak, maar ondersteunen wij ook graag bij andere problemen, zoals slapeloosheid (insomnia). We komen dit geregeld tegen in de praktijk en dit kan in verbinding staan met de lichamelijke pijnklachten van onze patiënten.

Het gaat hier voornamelijk om de circadiane ritmestoornissen. Patiënten hebben hierbij moeite met in slaap vallen en doorslapen, of worden te vroeg wakker waardoor hun slaap niet verfrissend aanvoelt. Dit beïnvloedt hun functioneren wat kan leiden tot concentratieproblemen, veranderingen in gedrag of gemoedsrust, slaperigheid, en verminderde prestaties…

Aanvankelijk is er sprake van een uitlokkende factor, waardoor de slaapproblemen ontstaan. Deze zijn voornamelijk stressgerelateerd. De uitlokkende factor verdwijnt na een tijd, maar de slaapproblematiek blijft aanwezig. Dit komt door de onderhoudende factoren die de patiënt heeft ontwikkeld gedurende de voorgaande periode. Deze gaan we aanpakken door Cognitive Behaverial Therapy – Insomnia (CBT-I).

Dit bevat 5 grote domeinen:

  • Educatie: patiënt informeren over slaap, waak en slaapproblemen
  • Gedragstherapie: adhv een slaapdagboek werken we aan een betere slaapefficiëntie
  • Cognitieve therapie: patiënt bewust maken van foutieve gedachten omtrent slaap
  • Stimuluscontrole en tips omtrent alcohol, inrichting slaapkamer, fysieke activiteit…
  • Relaxatie

Het uiteindelijke doel is om de slaapkwaliteit van de patiënt te bevorderen.